Skyddat boende

Första steget mot frihet

Det otänkbara har hänt och du måste fly från ditt eget hem. Våld, hot och förtryck har blivit en del av din vardag. Du ser ingen annan utväg. Och när du väl har bestämt dig för att lämna och äntligen tar steget – vart ska du ta vägen?

Att lämna ett destruktivt förhållande kan vara det svåraste du någonsin gjort. Men du är inte ensam. Du är alltid välkommen till vårt skyddade boende i Dalarna och vi lovar att göra din vistelse här så trygg, välkomnande och utvecklande som möjligt.

Ring 112 om du befinner dig i akut fara.

Lugnt, tryggt och skyddat

Du kan komma till oss via Socialtjänsten eller akut genom att söka direkt till något av våra skyddade boenden. Vi har personal på plats dygnet runt och hög säkerhetsklassning, så att du alltid kan känna dig trygg hos oss.

Våra boenden är fristående hus i natursköna och fridfulla omgivningar, som skänker lugn och trygghet. Ditt liv ska kunna fortsätta som vanligt hos oss och vi skapar en hemtrevlig miljö för våra boende. Vi ordnar bostaden och finns tillgängliga, men när du stänger dörren får du vara ifred och sköta dig själv.

Det finns ett begränsat utbud av blöjor, våtservetter och hygienartiklar. Vi har också ett begränsat antal leksaker och barnkläder till utlåning. Varje bostad är utrustad med kyl, frys, spis, micro och vanliga köksgeråd.

Det är inte ditt fel

För att du ska orka lämna en destruktiv relation kan det behövas stödinsatser och någon att prata med. Vi har arbetat i många år med människor i utsatta situationer och har lärt oss genom både utbildning och erfarenhet hur vi ska agera. Ingen förtjänar att utsättas för våld, kränkningar eller hot.

Våra skolpedagoger, beteendevetare, socionomer och psykologer är utbildade i att hjälpa personer i din situation. Du får hjälp med att göra upp med det förflutna och gå vidare i livet. Tillsammans hittar vi nya vägar framåt. Målet är att ta fram en plan för framtiden för dig – och om du har barn så arbetar vi för att de ska kunna fortsätta sin skolgång.

Ett tillfälligt hem för alla

Din bakgrund och vilken kultur du kommer ifrån spelar ingen roll – vi kan nästan garantera att du kommer att hitta någon i vår multikulturella personal som pratar ditt modersmål. Du kan samtala med oss om kultur, skam och hedersförtryck. Här finns en fristad och skyddad zon för alla.

Ordet är fritt och här finns det ingen som dömer dig.

Framtiden ser ljus ut

Vägen känns ibland lång, krokig och svår, men efter att du landat i en trygg miljö och fått bearbeta allt du varit med om måste vi börja blicka framåt. Målet är att du och din familj ska kunna återgå till ett normalt liv så snart som möjligt. Våra boenden är bara en tillfällig lösning.

Vi samarbetar med flera olika aktörer, bland annat fastighetsägare som kan hjälpa till med framtida boenden. Tillsammans med dem hittar vi en lösning som fungerar för dig och din familj.

Kontakta oss

De flesta som kommer till oss går via Socialkontoret, men om du hamnar i en situation där det är bråttom så kan du kontakta vår boendekontakt på 076-272 80 02. Vi hjälper dig till rätta med vägbeskrivning och allt annat du undrar över.

Om du blir hotad eller slagen ska du genast ringa 112.